TAHUKAH ANDA KEINGINAN SEKS WANITA LEBIH KOMPLEKS DARI APA YANG LELAKI FIKIRKAN

Kajian terbaru yang dijalankan di Michigan bersama enam buah klinik terkemukan seluruh Amerika Syarikat dan tiga ribu orang wanita yang mengalami monopaus, mendapati tahap tertosteron yang tinggi dan kehadiran semua hormon pembiakan yang tinggi tetap tidak berjaya memainkan peranan untuk meningkatkan ransangan seks untuk wanita yang telah mengalami monopaus.
Walaupun testosteron adalah hormon seks utama bagi lelaki tetapi wanita juga mempunya jumlah testosteron walaupun kecil yang dihasilkan oleh ovari. Penyelidik juga ingin mengetahui apa yang menyebabkan kesan yang boleh meningkatkan ransangan seks wanita yang sudah monopaus.
”Walaupun tahap testosteron dan hormon pembiakan lain telah dikaitkan dengan perasaan wanita keinginan seks, kajian berskala besar kami mencadangkan faktor psikososial mempengaruhi banyak aspek fungsi seksual,” kata John Randolph Universiti Sekolah Perubatan Michigan, yang mengetuai kajian itu yang jugak ketua Jurnal Klinikal Endokrinologi & Metabolisme.
‘Emosi kesejahteraan dan kualiti hubungan intim beliau Seorang wanita adalah penyumbang penting yang baik untuk kesihatan seksual.’
Penyelidik meneliti data daripada 3302 wanita yang terlibat dalam kajian ini berterusan Kesihatan Wanita di seluruh Negara (SWAN) untuk menganalisis hubungan antara hormon pembiakan dan fungsi seksual semasa peralihan menopaus itu.
Dalam kajian itu para peserta wanita ditanya mengenai keinginan mereka untuk melakukan seks dan aktiviti seksual. Mereka kebanyakkannya tertarik apabila tahap testosteron berada di tahap tinggi dan hormon ransangan lain termasuk Dehydroepiandrosterone sulfat (DHEAS), yang badan boleh ditukar kepada testosteron atau satu bentuk estrogen dipanggil estradiol, dan folikel-merangsang hormon (FSH).
Para penyelidik mendapati wanita yang secara semulajadi mempunyai keinginan seks yang lebih tinggi kepada tahap testosteron dan berasa keinginan seksual lebih kerap daripada wanita dengan tahap yang rendah tahap tertosteron.
Hormon testosteron ialah sejenis hormon steroid daripada kumpulan androgen. Dalam mamalia dan manusia, hormon ini lazimnya dihasilkan oleh testis jantan/lelaki dan ovari betina/perempuan. Secara purata, lelaki dewasa menghasilkan antara 40 hingga 60 kali lebih banyak hormon ini berbanding perempuan.
Ia merupakan steroid anabolik. Ia merupakan hormon seks utama lelaki. Ia membantu dalam menghasilkan sperma dan juga merangsangkan perkembangan ciri seks sekunder pada seorang lelaki seperti pembentukan otot yang kasar, misai serta perubahan suara.
Advertisements

Posted on November 25, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: