7 TEMPAT MENARIK DI MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK. UNIK DAN LAIN DARI YANG LAIN!!

Kidzania sudah pergi. Petrosains mungkin sudah 2-3 kali pergi. Anak mungkin sudah bosan dengan Aquaria juga. Pusat Sains Negara, ada yang sudah hafal apa yang dipamerkan. Zoo Negara juga sudah tidak memberikan keseronokan pada anak-anak. Sunway Lagoon juga sudah biasa sangat.
Ingat, kanak-kanak mahukan aktiviti. Aktiviti yang aktif, yang menggunakan fizikal dan otak. Bukan duduk rehat bersahaja.
Kalau mahu duduk rehat bersahaja, itu ibu-bapa yang mahu. Usah bawah anak kita berehat, dia akan mengamuk dan tarik muka. Cuti sekolah, pasti akan wujud konflik sebegini.
Kami cadangkan tempat yang ibu-bapa boleh bawa anak untuk bermain sepuasnya:
1. Breakout Real Escape
Foto Kredit: smashpop.net
Pernah dengar tentang Breakout? Pernah dengar ‘Role Playing Games’? Terletak di Avenue K, berhadapan dengan KLCC, Breakout ialah satu tempat yang membolehkan anak kita main ‘Escape Games’. Bukan main permainan lari-lari yang kita main di kampung. Ia permainan yang menguji minda anak-anak. Anak-anak (dan ibu-bapa) mesti mencari jawapan pada soalan yang diberikan.
Kami pasti anak anda akan mendapat kepuasan maksimum. Tentu sekali pengalaman yang luar biasa.
Web: breakout.com.my
Facebook: facebook.com/breakout.com.my
2. Camp5
Foto Kredit: Camp5 Facebook
Anak tidak mahu duduk diam? Apa kata suruh dia panjat-panjat? Pergi ke Climb5 di One Utama dimana ada aktiviti indoor rock-climbing. Siap ada air-cond lagi! Boleh pilih route mana yang kita mahu.
Sambil anak memanjat, ibu-bapa boleh pergi shopping atau minum kopi sebentar!.
Web: camp5.com
Facebook: facebook.com/camp5climbinggym
3. Dinoscovery
Foto Kredit: ciklilyputih.com
Untuk anak yang minat dinosaur, boleh belajar macam-macam di sini. Dinoscovery ialah taman tema dalaman dinosaur. Apa yang menarik, semuanya dalam bentuk yang interaktif. Dinosaur nampak sangat-sangat real. Siap boleh berlumba dengan dinosaur!
Walaupun tempatnya kecil, rasa macam tidak cukup masa pula bila sudah seronok dengan aktiviti yang disediakan.
Web: discoveria.com.my
Facebook: facebook.com/discoveria.kl
4. Aviax & SimflightKL
Foto Kredit: Aviax Facebook
Ingin rasa bawa kapal terbang Boeing 737 atau Airbus A320 sendiri walaupun tanpa lesen? Jadi pilot satu hari di Aviax.
Yang ini, pasti anak anda akan teruja. Instructor akan bantu kita mengendalikan flight simulator ini. Boleh rasai pengalaman yang jarang-jarang kita dapat. Mana tahu, pengalaman ini akan menyuntik semangat anak kita jadi pilot satu hari nanti?
Aviax dan SimflightKL ialah dua tempat yang berbeza, tetapi tidak begitu jauh. Rancang dan pilih lokasi yang berdekatan dengan rumah.
Aviax
Web: aviax.my
Facebook: facebook.com/aviationexperience
SimflightKL
Web: simflightkl.com
Facebook: facebook.com/simflightkl
5. Forest Research Insitute of Malaysia (FRIM)
Foto Kredit: sarahandwriting.blogspot.com
Bila sampai ke dalam kawasan FRIM, tarik nafas dalam-dalam. Terasa udara yang sungguh segar. Aktiviti penting di sini ialah Canopy Walkway. Ya, Canopy Walkway bukan hanya ada di Taman Negara Pahang. Ia juga ada di Kuala Lumpur.
Bagi orang Selayang dan Kepong yang selalu lalu jalan ini tiap-tiap hari, mungkin tempat ini tiada apa-apa. Berbeza dengan pelancong luar, FRIM adalah tempat idaman mereka. Kami pasti, anak anda juga bersemangat seperti pelancong luar ini.
Web: frim.gov.my
Facebook: facebook.com/frimkepong
6. Farm In The City
Foto Kredit: Farm In The City Facebook
Bila masuk, bagaikan seperti di kawasan kampung. Konsep unik Farm In The City ini ialah kerana ia gabungan hidupan liar dan alam sekitar yang akan buatkan anak tidak mahu balik. Boleh pegang-pegang binatang dan beri makanan pada arnab, kambing, ikan, rusa, burung dan itik. Ada orang kata, haiwan di sini nampak sangat sihat dan gembira!
Ada juga kebun sayur-sayuran dan buah-buahan yang kita boleh rasai pengalaman bercucuk-tanam. Satu hari bagaikan tidak cukup di sini. Bila bawa ke sini, harap-harap dapat suntik minat anak jadi petani moden yang berjaya!.
Facebook: facebook.com/farminthecitymalaysia
7. Denai Alam Riding & Recreation Club (DARC)
Foto Kredit: humairahadi.blogspot.com
Ramai yang teringin ajar anak berenang, memanah dan menunggang kuda. Berenang, pasti banyak fasiliti yang ada. Jika di Shah Alam, boleh hantar ke Pusat Akuatik.
Bagaimana dengan memanah dan menunggang kuda? Boleh datang ke DARC, Shah Alam. Bukan setakat pengalaman menunggang kuda sahaja, ibu-bapa boleh masukkan anak untuk enroll kelas menunggang kuda. Di DARC juga, ada kelas untuk belajar memanah.
Web: darc.com.my
Facebook: facebook.com/darc.malaysia
Akhir Kata
Selepas bawa anak-anak ke tempat di atas (sebagai gula-gula untuk mereka), baru boleh bawa melancong ke tempat percutian eksotik.
Cuba ingatkan anak, mak ayah dah bawa ke tempat main, kini beri peluang pada kami untuk berehat pula. Boleh lihat tempat percutian menarik di Malaysia yang kami senaraikan sebelum ini untuk dapatkan idea baru. Rancang percutian sempena cuti sekolah 2015 jika sibuk hujung tahun ini.
Advertisements

Posted on November 29, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: