Mengembara Selama 5 Minggu Di New Zealand

“Follow me and I’ll show you New Zealand” – Peter R.

Artikel tentang pengembaraan di New Zealand ini telah dikongsikan oleh Peter R di blog bucketlistly.com. Peter meluangkan masa selama 5 minggu untuk menjelajah Pulau Utara dan Pulau Selatan di New Zealand.

 

Bermula pada 21 Oktober 2014, Peter menjejakkan kaki di Auckland dan meneruskan langkah mengembara di 2 pulau di New Zealand ini, mendaki gunung sambil menikmati pemandangan menarik, hiking di glasier, terjun dari ketinggian 15,000 kaki dan bertemu orang asing yang akhirnya menjadi sahabat.

 

Menurut Peter, beliau sengaja mengambil gambar membelakangkan kamera kerana ia menggambarkan seolah-olah anda sedang mengikut beliau mengembara bersama di New Zealand. Ia juga menjadikan gambar-gambar tersebut kelihatan tidak terlalu peribadi dan lebih hidup apabila manusia bersatu dengan alam di dalam setiap gambar.

Jom kita ikut Peter ke New Zealand.

1. Auckland

travel di new zealand 1

“Tiba di Auckland di sebelah petang. Dimulakan dengan mendaki Mt Eden”

 

2. Rotorua

travel di new zealand 2

“Wai-O-Tapu, lokasi thermal wonderland semulajadi yang berwarna warni yang saya lihat setakat ini”

 

travel di new zealand 3

“Yang tak bestnya, lepas dah habis menjelajah badan saya berbau semacam. Pernah bau telur busuk? Lebih kurang macam tu lah!”

 

travel di new zealand 4

“Di Red Wood Park ini saya mula sedar New Zealand sebenarnya negara paling best di dunia. Semuanya alam semula jadi – nature, nature and more nature!”

 

travel di new zealand 5

“Just a tiny man among giants”

 

The Tongariro Alphine Crossing

travel di new zealand 6

“Ramai yang cakap Tongariro Crossing adalah lokasi paling best di New Zealand untuk habiskan 1 hari berjalan. I have to agree”

 

travel di new zealand 7

“Saya ada 2 pilihan laluan – berjalan selama 6 jam melalui jalan biasa atau pilihan ke 2 mendaki Mt Doom selama 8 jam. Mestilah pilih yang ke 2 sebab saya bukannya boleh tinggal kat sini selama-lamanya. ”

 

travel di new zealand 8

“Inilah saya di crater of Mt Doom (Mt Ngauruhoe). Tak de iras-iras Lord Of The Rings okey :)”

 

travel di new zealand 9

“Memang berbaloi pilih jalan jauh yang lebih susah, terutama bila cuaca bagus macam ni. Boleh nampak sampai ke hujung”

 

travel di new zealand 10

” If there is a place for me to hang my foot down the abyss, I would go for it, every single time!”

 

travel di new zealand 11

“Tasik Emerald yang tak femes”

 

travel di new zealand 12

“Warna tasik dan sungai di New Zealand memang amazing”

 

Pickton

travel di new zealand 13

“Kia Ora! Selamat datang ke South Island. Lepas sehari di Wellington, saya naik Interisland Cruise dan tiba di pintu masuk South Island – Pickton”

 

travel di new zealand 14

“Saya luangkan masa 3 jam untuk berjalan di Snout track dan tiba di Snout head dengan disambut pemandangan indah di Queen Charlotte Sound”

 

travel di new zealand 15

“Saujana mata memandang”

 

travel di new zealand 16

“Cuaca yang baik di waktu pagi dengan matahari memancar terang, tengahari mendung pulak. Cuaca sentiasa tak menentu di New Zealand”

 

Nelson

travel di new zealand 17

“Dapatkan rehat secukupnya di Nelson. Saya cuba untuk minum kpi dan makan di seberapa banyak cafe di sini”

 

Motueka

travel di new zealand 18

“Kapal karam Janie Seddon di teluk berhampiran Motueka”

 

travel di new zealand 19

“Limpahan cahaya dari Nelson dan bintang di langit menyinari rangka kapal”

 

Abel Tasman

travel di new zealand 20

“1 hari diluangkan untuk berjalan di sepanjang pantai Abel Tasman ; dari Torrent Bay hingga ke Onetahuti Bay”

 

travel di new zealand 21

“Laluan trek yang agak mudah dengan view yang cantik”

 

travel di new zealand 22

“Saya masih terkenang hingga kini akan keindahan tasik di sini. How could it be so vibrant?”

 

travel di new zealand 23

“So macam ni lah rupa pantai yang tidak di komersialkan untuk pelancongan? Sebagai seorang yang datang dari Thailand,  ini sesuatu yang baru bagi saya (pantainya sangat bersih)”

 

travel di new zealand 24

“Semua bekalan untuk 1 hari ada dalam beg tu”

 

Westport

travel di new zealand 26

“Ini adalah Cape Fouldwind dan sewaktu singgah sekejap di sini saya benar-benar faham kenapa ia dinamakan begitu”

 

travel di new zealand 27

“Berbasikal selama 1 jam dalam hujan dan melawan arah angin memang bukan kerja yang ideal, tapi view yang saya dapat memang berbaloi”

 

travel di new zealand 28

“Spot untuk makan tengahari dengan view yang menyelerakan”

 

Franz Josef

travel di new zealand 29

“Teroka dulu kawasan hutan di Franz Joseff sebelum mendaki ais esok”

 

travel di new zealand 30

“Banjaran selatan akhirnya hanya selangkah saja lagi”

 

travel di new zealand 31

“Pendakian ais dibatalkan kerana angin yang kuat. Sebagai ganti, saya berjalan-jalan di sini”

 

travel di new zealand 32

“Berjalan sendirian diwaktu pagi di sepanjang sungai dengan pemandangan gunung ganang bersalji sememangnya sesuatu yang mengasyikkan”

 

travel di new zealand 33

“Apabila semakin hampir ke kawasan glasier, saya mula sedar inilah hasil dari pemanasan global”

 

travel di new zealand 34

“200 tahun lalu, batu yang saya duduk ini mungkin tertanam jauh di dalam salji”

 

travel di new zealand 35

“Bagi peluang untuk cuba lagi mendaki ais keesokan harinya. Hasilnya memang tak mengecewakan”

 

travel di new zealand 36

“Bayangkan jika terperangkap di celah ais yang beratnya bertan-tan dan tak boleh nak patah balik, inilah mimpi buruk namanya.  Saya perlu membongkokkan badan sewaktu lalu di celah-celah laluan ais”

 

Wanaka

travel di new zealand 37

“Pemandangan di sepanjang jalan antara Franz Joseff ke Wanaka memang cantik gila. Gunung ganang dan tasik di mana-mana”

 

travel di new zealand 38

“Menikmati indahnya Wanaka di puncak Mt Iron”

 

travel di new zealand 39

“Nampaknya cuaca tak berapa baik”

 

travel di new zealand 40

“Sepohon pokok di tengah tasik”

 

travel di new zealand 41

“It was a perfect day walking around the lake. Tak kira dari arah mana, pemandangan di sini memang awesome”

 

travel di new zealand 42

“Sejam di habiskan untuk berjalan di sepanjang tasik ini, hasilnya saya dapat nikmati pemandangan indah ini”

 

Ben Lomond, Queenstown

travel di new zealand 43

“Angin bertiup kencang sewaktu saya mendaki Ben Lomond, tak jauh dari Queentown. Akhirnya saya berjaya sampai ke puncak dan menikmati pemandangan gunung ganang yang sangat dramatik”

 

travel di new zealand 44

“Yes, ini adalah pada hari yang sama. Beza masa 30 minit saja. Cuaca di New Zealand memang susah nak dijangka”

 

travel di new zealand 45

“Menikmati The Remarkables dan Queenstown dari Ben Lomond. Memang berbaloi-baloi”

 

Milford Sound

travel di new zealand 46

“Dalam perjalanan ke Milforn Sound. Di sini saya mula perasan betapa cantiknya pemandangan dan lanskap di Fiordland ini.  Bas yang saya naik bumbungnya adalah kaca, boleh lihat ke atas tanpa gangguan”

 

travel di new zealand 47

“Statistik hujan turun di Milford Sound adalah 200 hari setahun dan sewaktu saya di sana, hujan tak turun!”

 

travel di new zealand 49

“Pemandangan di sini seolah-olah seperti dalam movie King Kong. Semuanya kelihatan besar berbanding saiz badan manusia”

 

Routeburn Track

travel di new zealand 50

“Routeburn track merupakan antara lokasi treking yang menarik di New Zealand. 3 hari diperlukan untuk menjelajah dan menikmati pemandangan indah di Fiordland National Park ini”

 

travel di new zealand 51

“Hentian pertama kami – Lake MacKenzie”

 

travel di new zealand 52

“Hari ke 2 yang agak brutal. Ribut salji melanda dan saya langsung tak nampak apa-apa di sepanjang laluan. Tapi ada juga baiknya, seluruh pergunungan diliputi salji”

 

travel di new zealand 53

“Disebabkan semalam tak nampak apa-apa, saya ambil keputusan untuk bangun awal pagi dan lalui semula trek semalam”

 

travel di new zealand 54

“Memang berbaloi-baloi. Lihatlah apa yang terbantang di depan saya”

 

travel di new zealand 55

“Sewaktu berjalan turun, kami ambil peluang berehat di padang yang lapang ini”

 

travel di new zealand 56

“Kami – adalah saya, Ashley dan adiknya Rachel. Saya berkenalan dengan mereka sewaktu di Rotorua dan kami ambil keputusan untuk sama-sama lakukan aktiviti mendaki di Routeburn.”

 

Queenstown

travel di new zealand 57

“Saya raikan harijadi ke 26 dengan melompat dari ketinggian 15,000 kaki, melihat Queenstown dan The Remarkables dari atas”

 

travel di new zealand 58

“Impian saya untuk skydive di New Zealand akhirnya tercapai juga”

 

Lake Tekapo

travel di new zealand 59

“Warna air di tasik ini sangat menakjubkan hingga pada satu ketika saya rasakan seoalh seperti dalam lukisan”

 

travel di new zealand 60

“Bunga lupin, tasik dan saya”

 

travel di new zealand 61

“Melihat bintang dan indahnya alam di waktu malam di Church of Good Shepperd”

 

Lake Pukaki

travel di new zealand 62“Berhenti sekejap di Lake Pukaki sewaktu dalam perjalanan ke Mt Cook”

 

Mt Cook

travel di new zealand 63

“Hooker Valley track, 3 jam berjalan di sini membawa saya ke tengah-tengah Mt Cook”

 

travel di new zealand 64

“Salji mula turun sewaktu kami sampai ke penghujung trek. Pemandangan di sini tak perlu di sangkal lagi – memang cantik”

 

Dunedin

travel di new zealand 65

“Pantai yang putih dan bersih yang saya pernah jumpa. Disini saya bertemu buat kali terakhir dengan Ashley dan Rachel”

travel di new zealand 66

“Lepas ucapkan selamat tinggal pada Ashley dan Rachel, saya habiskan masa menyendiri di taman botani”

 

travel di new zealand 67

“Akhirnya saya nikmati saat-saat akhir di Dunedin bersama Tulu dan Yvonne, 2 gadis yang saya temui di Lake Taupo. Time well spent with amazing travel people”

 

travel di new zealand 68

“Kami di bawa melawat sekitar Dunedin oleh Scott yang dikenali oleh Tulu dan Yvonne sewaktu hitchhiking. Ini adalah pemandangan sebelum matahari terbenam di St Claire Beach”

 

travel di new zealand 69

“Hari terakhir di New Zealand. Rasa sedikit susah untuk meninggalkan negara ini kerana saya mula terbiasa dengan suasana di sini”

travel di new zealand 70

“Saya, Tulu dan Yvonne meraikan saat-saat akhir saya di New Zealand dengan memandu ke Tunnel Beach sebelum saya berangkat pulang”

travel di new zealand 71

“5 minggu telah datang dan pergi. Saya berharap kenangan indah ini kekal dalam ingatan saya buat selamanya”

Dan ini pula adalah video dari Peter. Enjoy!

Sumber : Bucketlistly.com

Advertisements

Posted on January 17, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: