14 Cara Sediakan Kopi Yang Sedap

Anda suka minum kopi? Kopi o tanpa gula atau kopi susu?

Siapa sangka rupanya cara penyediaan kopi juga banyak dipengaruhi oleh budaya dan masyarakat  di sesebuah negara.

Kami bawakan 14 cara bagaimana kopi disediakan dari serata dunia. Anda juga boleh cuba buat sendiri di rumah kesemua 14 cara ini.

1. Kopi Indian Filter Style

resipi kopi 1

Ingat teh je boleh tarik kaw-kaw? Kopi pun boleh tarik sampai naik buih. Indian style okey.

 

2. Greek Frappe

resipi kopi 2

Kegemaran masyarakat Greece dimusim panas. Kopi campur susu letak ais. Malaysia sentiasa musim panas sepanjang tahun. Boleh cuba ni.

 

3. Flat White

resipi kopi 3

Ini kopi kegemaran di Australia dan New Zealand, tapi ia bukan everyday latte. Ia campuran kopi dan susu berkrim. Macam sedap je.

 

4. Espresso Romano

resipi kopi 4

Cara orang Itali sediakan kopi di pagi hari  – perah lemon dalam air kopi dan minum. Apa rasanya ye? Esok pagi nak cuba lah!

 

5. Cortado

resipi kopi 5

Cortado is Spanish for Cut coffee style. Ia popular bukan hanya di Spanyol tapi juga di Portugal dan Amerika Latin. Sediakan kopi espresso, kemudian tuang susu sejuk perlahan-lahan sambil buat bentuk bunga, daun atau apa-apa bentuk mengikut kreativiti.

 

6. Eiskaffe

resipi kopi 6

Cara orang Jerman sediakan kopi. Campuran aiskrim, kopi, espresso dan letak coklat sebagai topping. Nak lagi nampak sedap letak biskut. Cuaca panas sedap minum ni.

 

7. Yuanyang

resipi kopi 7

Ini resepi dari China pula. Campurkan teh, kopi dan susu pekat manis dalam air panas. Kacau, sedia diminum.

 

8. Cafe de Olla

resipi kopi 8

Di Mexico, serbuk kayu manis dan gula perang dicampurkan dengan kopi untuk rasa yang umph!

 

9. Kopi Tradisional Irish

resipi kopi 9

Cara penyediaan kopi ini khabarnya agak susah dan memerlukan kepakaran. Kebanyakan cara penyediaan kopi ini memerlukan gula perang dan whipped cream untuk mendapatkan rasa yang benar-benar sedap.

 

10. Kopi Turki

resipi kopi 10

Orang Turki sediakan kopi dengan cara serbuk kopi di masak bersama air dan gula dalam cerek kecil. Katanya supaya rasanya lebih kaw-kaw.

 

11. Cafe au Lait

resipi kopi 11

Minum kopi gaya Paris pulak lah. Campur kopi dan susu. Ini dah biasa kan?

 

12. Cafe Cubano

resipi kopi 12

Citarasa warga Cuba. Kopi disediakan bersama makanan Cuba. Lapisan atas kopi diletakkan creamer manis.

 

13. Kopi Vietnam

resipi kopi 13

Khabarnya sesiapa yang travel ke Vietnam memang tak sah jika tak cuba kopi Vietnam. Kopi dibiarkan menitis ke dalam gelas yang berisi susu pekat manis. Err.. berapa lama nak tunggu penuh 1 gelas ye?

 

14. Kopi Vienna

resipi kopi 14

Kopi merupakan minuman kegemaran di Vienna. Adunan kopi ini adalah espresso pekat, whipped cream dan serbuk kayu manis. Tengoklah tu, melimpah keluar wa cakap lu.

Bagaimana dengan kopi di Malaysia? Kami rasa kopi negara kita tak kurang hebatnya. Kopi 5 dalam 1, 10 dalam 1 semua ada. Macam-macam bahan dicampur dalam kopi. Tapi awas, jangan terbeli kopi beracun pula.

Advertisements

Posted on January 20, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: