Tazkirah Maghrib

Perkongsian Tazkirah Maghrib oleh Ustaz Nik Ahmad Farhan di Madrasah Al Firdaus, Bukit Sentosa, Rawang 18/01/2015.

7 golongan manusia yg mendapat perlindungan arasy Allah swt di Padang Mahsyar kelak :
1. Seorang pemimpin yg adil melaksanakan tanggungjawabnya erana Allah temasuklah pemimpin negara, pemimpin negeri, pemimpin masyarakat, pemimpin keluarga dan sebagainya. Pemimpin yg amanah dan ikhlas melaksanakan tugasnya dgn redha Allah swt.

2. Orang yg dihatinya dekat dgn masjid dan surau kerana selalu beribadah kepada Allah. Selalu menuntut ilmu dgn tazkirah dan program2 di masjid dan surau ikhlas kerana mencari redha Allah swt. Berada di Majlis- ilmu itu umpama berada ditaman-taman syurga.

3. Pemuda yg bertemu dgn pemuda yg lain kerana Allah dan berpisah kerana Allah swt. Begitu juga dgn wanita yang bertemu wanita yg lain kerana Allah swt dan berpisah kemudiannya kerana Allah swt.

4. Lelaki yg diajak berzina dan melakukan maksiat dgn perempuan, tetapi mengelak dan menjauhkan diri dari terlibat dalan zina dan maksiay kerana takut dgn azab Allah swt. Begitu juga dgn perempuan yg takut melakukan zina dan maksiat dgn ajakan lelaki.

6. Orang yang selalu menderma wang ringgit, harta benda, masa dan tenaga di jalan Allah swt dan sering membantu manusia dalam kesusahan tetapi tidak menceritakan kepada org lain. Selalu menderma dengan ikhlas kerana Allah swt.

7. Org yg sentiasa menangis kerana ingatkan Allah swt. Menangis kerana sangat takut azab Allah swt dan selalu inginkan rahmat dan pertolongan Allah swt.
Kongsikanlah ilmu yg diperolehi, moga mendapat keberkatan Allah swt

Advertisements

Posted on February 10, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: