10 Kesilapan Dalam Penggunaan Kad Kredit Bakal Membebankan Anda

Kad kredit ini umpama pisau. Ia boleh digunakan sebagai alat untuk menyediakan bahan masakan dan ia juga boleh digunakan sebagai alat untuk melakukan jenayah. Kad kredit bagus apabila kita tahu dan faham fungsi dan kelebihan kad kredit. Ia juga bagus jika kita berdisiplin dalam soal perbelanjaan. Tetapi jika kita gagal dalam penggunaan kad kredit, kita akan terjerumus ke dalam lembah hutang yang mungkin boleh menjadi punca untuk seseorang muflis.

 

1. Tidak Menggunakannya Secara Strategik

Tidak menggunakan kad kredit untuk mendapatkan rebet pembayaran ke atas bil telefon, isian minyak, membeli-belah dan lain-lain.

 

 

2. Tidak Melakukan Pembayaran Secara Konsisten

Pastikan bayar setiap bulan bil kad kredit mengikut tarikh yang telah ditetapkan. Jika tidak, anda akan dikenakan caj tambahan kerana lambat bayar.

 

 

3. Mencapai Had Nilai Maksimum Kad Kredit

Sebaik-baiknya berusaha menggunakan kad kredit sekitar 10% – 30% daripada had nilai maksimum kad kredit. Ini kerana ia akan mempengaruhi skor kredit. Jika terlebih dari hadnya, anda akan dikenakan caj tambahan.

 

 

4. Baki Jumlah Belum Bayar Kad Kredit Yang Tinggi

Situasi ini akan mempengaruhi kadar interest kad kredit ke atas baki jumlah belum bayar kad kredit.

 

 

5. Hanya Bayar Jumlah Minimum Bulanan

Jangan bayar jumlah minimum bulanan yang dicadangkan oleh pihak kad kredit di dalam penyata bil kad kredit. Pastikan bayar lebih RM50 hingga RM100 daripada jumlah minimum bulanan. Dengan berbuat sedemikian, anda akan dapat jimat dari segi jumlah RM kadar interest.

 

 

6. Tidak Memeriksa Penyata Bil Kad Kredit

Pastikan anda periksa penyata bulanan kad kredit bagi memastikan apa yang dibelanjakan adalah sama dengan apa yang tertera di dalam penyata tersebut. Ini penting bagi mengelakkan kesilapan peniaga dan penipuan dalam transaksi.

 

 

7. Bayar Bil Perubatan Dengan Kad Kredit

Jangan sesekali menggunakan kad kredit untuk membayar bil perubatan kerana jumlah caj yang dikenakan adalah besar. Sepatutnya anda mempunyai insuran kesihatan bagi melindungi anda daripada bil-bil perubatan yang tinggi. Ya, sememangnya anda perlu bayar bulanan yuran komitmen bagi insuran tetapi itu adalah lebih baik daripada tiada apa-apa perlindungan. Apabila sakit, hanya beri kad perubatan sahaja. Bukan menghulur kad kredit. Ingatlah, bil perubatan boleh menghakis kekayaan dan duit simpanan anda.

 

 

8. Mengambil Cash Advance

Tahukah anda cash advance mengenakan kadar caj interest yang tinggi? Ia perlu diselesaikan dalam tempoh 1 bulan dari tarikh dikeluarkan. Walau bagaimanapun bergantung pada pengurusan kad kredit masing-masing. Ada terma dan syarat yang perlu dipatuhi.

 

 

9. Mengabaikan Mata Ganjaran

Setiap kali anda melakukan transaksi melalui kad kredit, anda akan mendapat mata ganjaran. Mata ganjaran itu boleh ditukarkan ke dalam bentuk tunai, cash voucher dan juga produk.

 

 

10. Tidak Melakukan Penstrukturan Semula

Anda boleh melakukan penstrukturan semula dengan memindahkan baki kad kredit belum bayar kepada pihak pengurusan kad kredit yang menawarkan kadar interest yang lebih rendah daripada sedia ada.

Advertisements

Posted on February 13, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: