Realiti Yang Membezakan Orang Malaysia Dengan Orang Lain

Ya, kita mampu bertutur bahasa Inggeris dengan lancar. “Our English is quite powderful”
Ya, kita mampu memiliki rumah besar dan dilengkapi dengan bekalan elektrik dan sumber air (selalu dipotong tanpa sebarang amaran)
Ya, lampu lalu lintas pejalan kaki sentiasa tidak berfungsi 24/7
Ya, perkhidmatan teksi kita terkenal dengan cas yang mahal kerana meter teksi selalu ‘rosak’ atau ‘tidak tepat’

Tapi kita kan orang malaysia, kita telah dididik sejak dari kecil untuk hadapi apa jua halangan yang datang.

Di bawah kami senaraikan 10 cara untuk menjadikan anda seorang Malaysian yang sejati.

 

1. Kenali Slang Anda
Fahami bahawa kita mampu bawa bahasa Inggeris ke tahap lebih tinggi. Tambahkan “lah”, “ma”, “hor”, “loh” pada setiap penghujung ayat untuk menyerlahkan lagi jiwa Malaysia. Gunakan “huh” untuk menggantikan “I beg your pardon?”

Untuk menunjukan lagi kepintaran Inggeris anda dari orang lain, rojakkan sahaja dengan apa sahaja bahasa yang anda tahu. Tak perlu shy shy atau paiseh one!

Memanggil seseorang seperti sudah kenal lama
Memanggil polis yang memberi saman “Abang”
Memanggil pelayan di kedai mamak “Boss”
Memanggil cleaner pejabat “kakak”
Semua kawan lelaki “Bros”
Semua kawan lelaki berbangsa tamil “machas”

 

2. Makan Makanan Pedas
Sentiasa meminta sambal. Tambahkan cili padi selagi mampu. Tuangkan 2 paket sos cili di antara bun burger. Menidakkan yang sebenarnya anda tengah kepedasan. Sentiasa order makanan yang bertulis “curry” dalam menu. Pantang mengaku kalah dengan icon cili padi yang terdapat di tepi nama makanan, menunjukkan makanan itu extra pedas.

 

3. Membayar Seperti Orang Tempatan
“Bayar tips” tidak wujud dalam kamus diri. Setiap baki sen yang diterima perlu disimpan kerana kita percaya duit tersebut ada kegunaannya seperti membayar parking kereta mahupun masuk tandas. Kecuali anda ingin mengambil hati wanita, tunjukkan kemurahan hati dengan memberi tips kepada sesiapa sahaja.

 

4. Tunjukkan Anda Tahu Segala Pengangkutan Awam
Sentiasa memburukkan pengangkutan awam yang terdapat di Malaysia.

KTM?
“Aiyah, always late one!”

Taxi?
“Walao, later I kena raped then you know!”

Bus?
“Eh don’t play play, the aircond always spoil leh! mati kepanasan nanti!”

 

5. Order Air Minum Like A Boss
Kita tahu orang Malaysia sukakkan kopi, Milo dan teh. Kita juga tahu setiap orang mempunyai cita rasa yang berbeza, oleh itu kita mampu hasilkan minuman yang sangat kreatif sehinggakan kita mampu mengalahkan kesedapan Starbucks.

“Kopi O gao sikit!” “Teh O ais limau!” “Kopi C!” “Milo kosong tambah ais!”
Ayat di atas sangat popular jika anda pergi ke kedai mamak/kopitiam. Pernah anda dengar orang order “cappuccino” di kedai mamak? jangan malukan diri anda ok!

 

6. Gunakan Media Sosial Sepenuhnya
Instagram setiap makanan setiap hari setiap saat. Pastikan rakan-rakan anda tahu apa yang anda makan setiap masa. Gunakan hashtag sepenuhnya #Foodporn #mahal #hotel5bintang #aku #Hashtag #Kau #Panas #YOLO #SWAG

 

7. Tidak Tahu Malu
Jika anda bekenan dengan barang tertentu, pastikan anda memilikinya dengan harga paling rendah. Senyum dan buat tak tahu malu untuk mendapatkan harga “Best Price”. Pastikan anda bawa pulang sekurang-kurangnya 1 “freegift”.

 

8. Menghargai Pemberian Tuhan
Seperti yang kami katakan sebelum ini, lampu lalu lintas pejalan kaki jarang berfungsi. Tapi jangan risau, Tuhan telah berikan kita satu anugerah terhebat.

Anda hanya perlu mengangkat tangan paras kereta dan halakan ke arah pemandu. Mereka akan berhenti untuk memberi laluan kepada anda. Tuhan beri anda tapak tangan, gunkakan ia sebaiknya!

 

9. Bertanya Soalan Obvious
Malaysian suka bertanya soalan rhetorical 24/7. Jumpa kawan di kedai makan, “hai, tengah makan?”

Jawapan yang bakal diterima
A. sopan “hai, ya tengah makan”
B. sarcastic “tak lah, aku tengok je makanan ni”

 

10. Percaya Dengan Tipu Sunat
Jadilah seperti Malaysian. Datang lewat pada mana-mana event yang dijemput. Jika rakan anda telefon bertanyakan lokasi, pastikan anda jawap “on the way” walaupun masa itu anda masih diatas katil. Beri alasan “trafik jam” punca anda lewat. Kawan anda pasti faham. Kenapa? Sebab kita kan orang Malaysia.

Advertisements

Posted on February 26, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: