Tips Cara Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin

Ini merupakan tips buat ibu yang buat pertama kali mengandung dan ingin lahirkan anak. Ini adalah tips dan cara untuk meneran semasa bersalin.
1. Angkat kepala dagu cecah dada.
2. Mata pandang perut
3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)
4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan lemah
5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina
6. Tarik nafas sedalam yg boleh & teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda.
7. Teran sekuat yg terdaya selama yg boleh & curi nafas then sambung teran tiap kontraksi
8. Semasa kontraksi je push sbb masa tu baby pun gerak sama so jgn buang masa
9. Baca bismilah, selawat
Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.Bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kpd anda
Advertisements

Posted on March 10, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: