23 AKTIVITI MENARIK DI PULAU LANGKAWI

Cuti sekolah tak lama lagi, semoga perkongsian ini membantu jika anda bercuti ke Langkawi.
Setiap kali pulang dari Langkawi, mesti hati jadi sayu. Sobsss … *drama queen sangat ahkak ko ni.. haha*. Tapi betul. aku tak pernah rasa bosan untuk ke sini. My favourite place to chillax with friends and family. Kot-kot ada yang nak pergi bercuti dengan family tu, bolehlah ke sini. For me, ini antara destinasi percutian family yang best di Malaysia.
Baik dari segi makan, pantai, duty free shopping hinggalah sejarah lagenda Mahsuri di pulau ini. Antara tempat-tempat menarik di Langkawi yang boleh korang pergi seperti Makam Mahsuri, Beras Terbakar, Pantai Tengkorak, Laksamana Cheng Ho Cruise dan macam-macam lagi.
And, the best way to explore this island adalah dengan sewa kereta. Tak mahal pun sewa kereta kat Pulau Langkawi ni. Kena pandai deal, tapi kalau pergi time peak time, segalanya jadi MAHAL.
Aktiviti menarik yang boleh dilakukan kat Langkawi? Nahhh, 23 aktiviti ahkak kawww listkan berdasarkan pengalaman sendiri. Ada tarikan terbaru di Langkawi ni dan ada yang dah lama kat Langkawi ni. Yang lain sila-sila tambah di ruang komen jika rajin. Haks!!
1) Parasailing di Pantai Tanjung Rhu Langkawi
Rugi hang pa tak cuba parasailing kat sini. Ada dua lokasi, satu di Pantai Cenang, satu lagi di Pantai Tanjung Rhu. Tapi nak view lagi cantik, pergilah parasailing di Pantai Tanjung Rhu.
2) Berbasikal ‘tua’ di sekitar Padang Matsirat
Feeling-feeling hidup di zaman dulu-dulu dengan sewa basikal tua di Kampung Bohor Cempedak sambil layan bunyi kapal terbang dari airport, pemandangan kampung dan macam-macam lagi.
3) Sewa helicopter dan pusing di sekitar pulau
Dengan wang sebanyak RM550, korang boleh sewa satu helicopter selama 5 minit dan melihat panorama dari udara. Satu helicopter boleh muat 4 orang, 1 pilot dan 3 orang passengers.
4) Menikmati lauk pauk kampung di Laman Padi
Terliurnya tengok gambar kat bawah ni. Teringat pula kelazatannya. Lagi bertambah selera aku ‘membedal’ makanan-makanan ni bila duduk bertentangan dengan padi di Laman Padi ni. Tempat ni cantik sangat. Kalau tak nak makan, nak jenjalan saje pun boleh. Suka hati korang
5) Mencuba aktiviti lasak di Skytrex Langkawi
Skytrex Langkawi ni lagi mencabar dari Shah Alam sebab ia dibina di kawasan berbukit bukau. Soon, ada flying fox terpanjang di dunia. Cubalah jika berani.
6) Seafood galore di restoran-restoran seafood
Datang Langkawi tak sah kalau tak nikmati seafood kat sini. Banyak restoran-restoran yang menyajikan seafood-seafood segar dengan harga yang sangat berpatutan.
7) Lunch sambil melihat keindahan pulau di atas Blue Dolphin
Kot-kot ada duit banyak, tapi tatau nak spend macamana, sewalah Blue Dolphin. 4 jam untuk RM20,000. Dah naik nanti, uploadlah kat instagram dan jangan lupa hashtag #RKOM. Nak tau apa tu RKOM, pergila search kat Instagram sekarang. Huahuahua.
8) Menaiki cable car ke Gunung Mat Cincang
Pssst, ada benda baru kat sini iaitu Crystal Glass Cable Car!! Woot, woot!! Kalau rasa diri tu tak gayat dan nak naik sesuatu yang lebih mencabar, naiklah crystal glass cable car kat Langkawi ni. Memang togel habis!! Harga?? RM85 untuk seorang. Tu kalau naik crystal glass cable car. Tapi rasanya lagi murah jika bawa mykad.
9) Mencuba sukan lasak ATV di Oriental Village
Lasak sangat ke korang ni? Meh try ATV offroad kat sini. Aku naik pun kejap-kejap tersasar masuk semak. Hahaha. Ada tu yang siap menyumpah-nyumpah taknak naik lagi. Tapi best, sebab aktiviti ni lain dari yang lain. Takkan nak feeling cantik sepanjang masa je? Bosannya. Sesekali biarlah lumpur tercalit di wajah anda. Barulah sado!! Hahahaha.
10) ‘Be creative’ di Muzium 3D Langkawi
Muzium 3D Art in Paradise ini adalah yang kedua terbesar di dunia dan baru je dibuka bulan lepas. Muzium yang berharga RM17juta ini mempunyai lebih 200 gambar 3D. Make sure korang bergambar se-kreatif mungkin. Hehe.
11) Romantic lunch di The Cliff Pantai Cenang
Dalam mood honeymoon? Jom lunch dengan mood romantik di The Cliff Pantai Cenang. Sambil saksikan kemeriahan Pantai Cenang yang sentiasa dipenuhi dengan Mat Salleh dan pemandangan cantik Pulau Kentut Besar dan Pulau Kentut Kecil. Lawak tak nama pulau ni? Hahaha. Tapi memang ada. Tak percaya? Tanya encik google. Hahaha.
12) Mandi-manda di Jacuzzi Ayer Hangat Village
Berbeza betul kunjungan kali ini dengan kunjungan beberapa tahun lepas. Beberapa tahun lepas, aku datang, tempat ni macam biasa je. Takde benda yang menarik, setakat kolam air panas biasa. Tapi kini dah di upgrade dan macam-macam ada. Antara yang terbaru adalah kolam jacuzzi. Bagi yang berhijab, jangan risau. Jacuzzi ni berada di tempat tertutup. 😉
13) Berhibur di 6D Cinemotion
6D Cinemotion ni terletak bersebelahan dengan pintu masuk kabel car Langkawi. Antara tarikan terbaru di sini, lebih canggih dan lebih menyeronokkan.
14) Ber-Revo di Oriental Village
Imbangi badan korang di atas revo ini. Kot-kot nak explore kawasan Oriental Village Langkawi ni tapi malas giler nak jalan, bolehlah sewa revo ni. Hahaha.
15) Shop til drop di Duty Free Langkawi
Makcik-makcik sekalian, kalau datang Langkawi mohon jangan pengsan ye. Bawa-bawa istigfar bila masuk kedai duty free ni. Ye, ye saya tahu barang seperti pinggan mangkuk, tefal dan lain-lain lagi murah. Tapi mohon survey dulu di dua tiga kedai supaya tak pengsan bila tengok kedai satu lagi lebih murah dari kedai yang makcik pergi tadi. Hahaha.
16) BBQ sunset dinner & mandi di Salt Water Jacuzzi Net
Nak tengok sunset dalam situasi yang berbeza kat Langkawi ni? Naiklah Tropical Charters Cruise. Sambil lihat sunset sambil makan bbq. Sebelum makan, kita lompat dan mandi dulu di Salt Water Jacuzzi Net. Meriah tau naik Tropical Charters ni. Dahlah makan sampai kenyang, nak minum air sampai muntah pun takpe. Sebab free flow!
17) Berkayak di Sungai Kubang Badak
Laut kita dah pergi, sekarang pergi tengok sungai pula. Nak mengembara di sekitar sungai, tak syokla kalau naik bot kan. Sebaliknya kita berkayak. At the same time, bolehlah bina muscle sekali. Hahaha. Sungai Kubang Badak ni bersih sangat. Korang bukan berkayak sorang-sorang tau. Ada orang yang teman korang. Kengkadang boleh tengok orang siam naik bot. Pakcik ni cakap, kalau naik bot adalah 3-4 jam nak sampai sempadan siam.
18) Minum petang di Laksa Power Tepi Airport
My favourite laksa, Laksa Power. Sedap sangat!! Tapi make sure makan di gerai yang betul sebab tetiba banyak pula lori-lori jual laksa kat tepi airport. Semua nak mengaku paling sedap tapi hakikatnya ada satu je yang sedap kat situ. Hahaha.
19) Mandi di Tasik Dayang Bunting
Tasik Dayang Bunting ni mempunyai cerita dan mitos yang tersendiri. Disebabkan itu ramai yang berpusu-pusu untuk mandi kat sini.
20) Bergambar kenangan di Dataran Lang
Hey, korang .. yang datang Langkawi for the first time. Mohon amek gambar kat Dataran Lang ni. Kira wajiblah ada gambar kat sini. Helang tu memang stay sini forever dari zaman aku hingusan mula mengerti apa tu ABC sampailah dah besar panjang pun helang ni masih setia di Dataran Lang. Haha.
21) Borong gamat
“Apa nak beli kat Langkawi ni eh? Coklat dah beli, kain batik dah beli, pinggan dan tefal dah beli. Duit ada banyak lagi ni,” – rintihan seorang makcik kayo duit berkepuk-kepuk dalam wallet kat aku.
Makcik, jom borong gamat. Nak borong satu kedai pun takpe. Sebab gamat kat Langkawi ni fresh. Selain gamat, ada juga minyak-minyak urut lain. Semuanya murah. Beli makcik jangan tak beli.
22) Island hopping
Island hopping di Langkawi actually merangkumi Tasik Dayang Bunting sekali. Tapi kalau nak pergi tasik tu je pun boleh. Takde masalah. Tapi kalau nak lebih feel dan lebih seronok, pergilah island hopping kat sini. Memang best!
23) Snorkeling di Pulau Payar
Walaupun keadaan pulau ni makin lama makin merosot, tapi aku tetap suka Pulau Payar. Sebabnya ini adalah pulau pertama aku pergi snorkeling masa zaman hingusan dulu. Legend tu! Hahaha.
Cukuplah 23 aktiviti di Langkawi. Maaf kalau ter-merepek. Hahaha. Kot-kot ada yang nak menambah apa lagi yang best, bolehlah tulis di ruang komen. Jangan malu-malu ok? 🙂
Advertisements

Posted on March 15, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: